Omega-3 nenasýtené mastné kyseliny
Inak: PUFA omega3
Omega-3 nenasýtené mastné kyseliny sú nenahraditeľnou súčasťou našej výživy, pretože majú zdraviu prospešné účinky na celý organizmus. Mastné kyseliny sú nenahraditeľné a zaraďujeme ich medzi esenciálne kyseliny, čo znamená, že si ich naše telo samo nevie vytvoriť. Aby mal človek zaručené ich dostatočné množstvo, musí ich prijímať v potrave. V potravinách rastlinného a živočíšneho pôvodu alebo v rôznych doplnkoch výživy. EPA a DHA predstavujú pre organizmus zo zdravotného hľadiska najvýznamnejšiu skupinu mastných kyselín a ich účinky sa navzájom dopĺňajú.
Nedostatok spôsobuje
- zvracanie
- nevoľnosť
- strata vlasov
- vysychanie kože a slizníc
- spontánne zlomeniny
Zdroj vitamínu
- ryby v ich prirodzenom prostredí
- ľanové semienka
- vlašské orechy
- semená repky olejnej
Prebytok spôsobuje
(nad 5000mg/denne)
- zažívacie ťažkosti
- zvýšenú krvácavosť predovšetkým u pacientov ktorý sa liečia na zlú zrážanlivosť krvi
- nebezpečenstvo vzniku hemoragických mozgových príhod
Doporučená denná dávka
- 500 mg EPA
- 500 mg DHA
Prečo potrebujeme DHA?
- je základnou stavebnou zložkou srdca, mozgu a sietnice
- v posledných mesiacoch vývoja plodu podporuje rast jeho mozgovej hmoty
- podporuje životnú funkciu mozgu
- znižuje hladinu trygliceroidov a choresteloru v krvi
- znižuje riziko ochorení ciev a srdca
- chráni bunky pred starnutím a degeneráciou
- podporuje správnu cirkuláciu
Prečo potrebujeme EPA?
- je základnou stavebnou jednotkou v tele
- umožňuje komunikáciu buniek v nervovej sústave mozgu
- aktivuje mozgovú činnosť, schopnosť sústrediť sa, učiť sa a zapamätať si
- stabilizuje emocionálnu rovnováhu
- zlepšuje koncentráciu
Zaujímavosti
- Nedostatok EPA je pozorovaný pri neurologických ochoreniach (depresie, poruchy pozornosti, hyperaktivita)
- Nedostatok DHA je pozorovaný u pacientov s Alzheimerovou chorobou
Nedostatky rybieho oleja
Potravinársky rybí olej bez úpravy obsahuje maximálne 30% omega-3 mastných kyselín DHA a EPA. Ak užívame takýto druh oleja, dostávame do tela navyše i iné kyseliny ktoré už prijímame v strave v nadmernej miere. Trendom zdravej výživy je príjem týchto tukov naopak znižovať. V rybom oleji sa nachádzajú aj nečistoty v dôsledku kontaminácie rýb látkami z prostredia. Dôležité je preto očistenie od nepotrebných tukov a škodlivín. Nedostatok zdraviu prospešných omega-3 mastných kyselín negatívne ovplyvňuje naše zdravie. Zvyšuje sa riziko srdečných ochorení, mozgových príhod, nespavosti, porúch správania a depresií.
Pri kúpe doplnkov výživy s omega-3 mastnými kyselinami si pozorne čítajte ich zloženie. Kvalitné prípravky by nemali obsahovať nepotrebné tuky ako omega-6 a omega-9 kyseliny.