Vitamín B17
Inak: Amygdalín
O vitamíne
Vitamín B17 alebo amygdalin je látka, ktorú izolovali z kôstok mandlí už v 19.storočí. Je to práve B 17, ktorý dodáva kôstkam mandlí, marhúľ, sliviek či čerešní ich horkú chuť. V tráviacom trakte sa rozkladá pri vzniku kyanovodíka, čím je toxický. Niektorí lekári a vedci ho pod názvom "Laetrile" začali považovať koncom minulého storočia za liek proti rakovinovým nádorom. Výsledky sa však nedajú oficiálne považovať za overené a hoci sú výsledky zaujímavé, liečbu touto látkou povoľujú iba v Mexiku.
Jeho funkcie
- podporuje procesy hojenia tkanív
- je dôležitý pri telesnom raste, stimuluje tvorbu hormónu štítnej žľazy
- tlmí chuť na sladké
- napomáha vstrebávaniu železa a obnove tvorby červených krviniek
- používa sa pri liečbe karpálneho tunela
- podporuje jasnejšie videnie a pomáha predchádzať šedému zákalu
- zvyšuje výkonnosť
Zdroj vitamínu
- v kôstkach (marhuľových, broskyňových, mandľových a slivkových)