Vitamín B2
Inak: Riboflavín, Riboflavin, Laktoflavín, Lactoflavine, Vitamín G
O vitamíne
Vitamín B2 alebo riboflavín je vo vode rozpustný vitamín, ktorý telo potrebuje na telesný rast, obnovu červených krviniek a uvoľňovanie energie zo sacharidov. Už koncom 19. storočia ho objavili v mlieku, ale zadefinoval ho až v roku 1933 Paul Gyorgy a nazval ho enzymatická žlč.
Dôležitým zdrojom riboflavínu je mäso, vajcia, orechy, listová zelenina a mliečne výrobky. K príznakom nedostatku patrí suchá, popraskaná koža a precitlivenosť očí na prudké svetlo. Nedostatok však nebýva častý, pretože sa nachádza vo väčšine potravín. Riziko nedostatku hrozí mladým ženám užívajúcim antikoncepciu a starším ľuďom.
Druh: rozpustný vo vode
Jeho funkcie
- podporuje procesy hojenia tkanív
- je dôležitý pri telesnom raste, stimuluje tvorbu hormónu štítnej žľazy
- tlmí chuť na sladké
- napomáha vstrebávaniu železa a obnove tvorby červených krviniek
- používa sa pri liečbe karpálneho tunela
- podporuje jasnejšie videnie a pomáha predchádzať šedému zákalu
- zvyšuje výkonnosť
Nedostatok spôsobuje
- zvýšený krvný tlak
- únava
- zápaly slizníc (pery, ústa, koža)
- porucha osobnosti
- porucha vstrebávania železa, anémia
- úzkosť
Zdroj vitamínu v mg na 100g
- pečeň4 mg
- morské riasy4 mg
- sušené pivovarské kvasnice3,78 mg
- čerstvé pekárske kvasnice1,7 mg
- mandle0,98 mg
Prebytok spôsobuje
- prebytočný vitamín B2 sa vylúči močom
- toxická dávka je až nad 20 mg
Doporučená denná dávka
- Muži1,7 mg
- Ženy1,2 mg
- Deti0,3 mg
- Tehotné a dojčiace ženy2 mg
Zaujímavosti
- pri pravidelnom každodennom užívaní sa znižuje počet záchvatov migrény až o 1/3
- pôsobenie svetelného žiarenia likviduje tento vitamín, preto skladujte chlieb, obilniny a mlieko v tmavom prostredí
- tento vitamín potrebuje každá bunka ľudského tela