Vitamín Bt

Inak: Karnitín

O vitamíne

Vitamín Bt , alebo karnitín,  je veľmi dôležitá živina, ktorá má zásadnú úlohu v energetickom metabolizme tela. Bol izolovaný z mäsa – odtiaľ je aj jeho názov (carnis – latinsky mäso). Plní úlohy aminokyselín, Je veľmi dôležitý pri dodávaní energie do telesných orgánov (srdce, svaly, pečeň, bunky imunitného systému), čím umožňuje ich  funkciu. Má aj detoxikačné účinky – pomáha odstraňovať z buniek medziprodukty metabolizmu.. Je veľmi prospešný pre zdravie a celkovú kondíciu organizmu. Pri nedostatku sa môže objaviť únava a znížený telesný výkon. Prebytok vo veľkom množstve môže vyvolať hnačku.

Najviac karnitínu obsahuje ovčie mäso, potom jahňacie a hovädzie, menej už bravčové a králičie. V menšom množstve je v kuracom mäse, jahňacej pečeni a v kravskom mlieku.

Jeho funkcie

  • riadi látkovú premenu, spaľuje tuky, odburáva mastné kyseliny
  • ako antioxidant posilňuje imunitný systém a srdcovú činnosť
  • obmedzuje starnutie organizmu
  • zabraňuje zvyšovaniu telesnej hmotnosti normalizáciou činnosti štítnej žľazy
  • u mužov zvyšuje plodnosť
  • detoxikuje telo

Doporučená denná dávka

Organizmus má schopnosť vyrobiť si ho sám. Obzvlášť pri vypätej fyzickej záťaži, strese alebo obmedzenom stravovaní je ho potrebné dopĺňať. Športovcom sa odporúča brať 250-500mg karnitínu denne, pre osoby na redukčnej diéte je vhodných 250-750mg hodinu pred jedlom.

Zdroj

V prírode sa vyskytuje hlavne v mäse: morčacom, jahňacom, rybách, zverine, pečeni. Menej ho nájdeme v mliečnych výrobkoch a pivovarníckych kvasniciach. Potraviny rastlinného pôvodu ho vôbec neobsahujú.